Sposób przygotowania

Mąkę posiekać ze smalcem i solą. Stopniowo dolewać wody i wyrabiać ciasto. Rozwałkować (dość cienko) na posypanej solą stolnicy i za pomocą dużego talerza wykrawać kółka. Patelnię teflonową dobrze rozgrzać (na małym ogniu) i kłaść poszczególne placki. Smażyć z obu stron przez ok 1min (nie za długo by się nie skruszyły).
***
Mniej więcej 4 placki powinny wyjść;)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    wnioskując ze składników i opisu przepisu planta to jest smalec. Jakiś specjalny czy mogę użyć zwykłego smalcu? Tortille z tego ciasta są elastyczne (można je potem fajnie zwinąć) czy raczej bardziej kruche i łamliwe?
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    smalec. możesz innego. Napisałam \"planta\" bo ogólnie prawie do niczego smalcu nie używam a jakoś tak się utarło,że jedynie właśnie plantę kupuję(jak już:P). Zwinąć można tylko musisz uważać przy obsmażaniu (im dłużej, tym właśnie będzie twardniała i się kruszyła)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aniapetr

    naprawdę dobre wychodzą

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !