Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z daktyli i fig

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fig suszonych 10 -15dag
daktyli suszonych 10 -15dag bez pestki
rodzynek 10 -15dag
wanili laska
spirytusu 1l
wody źródlanej 0,5l

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z daktyli i fig

Do słoja wrzucamy pokrojone daktyle, figi, rodzynki i laskę wanilii. Zalewamy spirytusem i wodą, zakręcamy słój i odstawiamy na miesiąc. W tym czasie trzeba codziennie potrząsnąć słojem.Po upływie miesiąca przelewamy filtrując zawartość słoja. Bakalie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 2 godziny. Uzyskany w ten sposób płyn przelewamy filtrując i razem z dodatkiem rumu dodajemy do wcześniejszej nalewki.
Do reszty wody dodajemy cukier i mieszając rozpuszczamy go. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy sok z cytryny. Syrop przestudzić i dolać do niego poprzednią część nalewki. Zamieszać, przelać do słoja, szczelnie zamknąć i odstawić na pół roku. Po tym czasie nalewkę jeszcze raz przefiltrować i rozlać do butelek.


W późniejszym procesie:
125 ml rumu
1l wody źródlanej
25 dag cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

09.03.2013 18:12
bardzo dobra nalewka, robię ją już drugi raz ;)polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak