Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa podawane w cieście piwnym
Marchewki obrać (zachowując 0,5 cm zalążek naci) i umyć. Cebulkę obrać i pokroić w grube plastry, a następnie rozdzielić na krążki. Kalafior umyć i podzielić na male różyczki. Kalafior i marchewkę zagotować, ale osobno, i gotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Następnie wszystkie warzywa przelać zimną wodą.
Krążki cebuli, marchewkę i różyczki kalafiora maczać w przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż przybiorą złoty kolor.
Warzywa należy podawać z serkiem homogenizowanym wymieszanym z cienko posiekanym szczypiorkiem oraz posiekanymi listkami mięty lub sosem sojowym.
Aby danie ładnie się prezentowało może być podawane na liściach sałaty.
Smacznego ;)