Sposób przygotowania

Soje należy namoczyć na noc w dużym garnku/
Rano odcedzić i zalać ponownie duża ilością wody.Ważne jest aby soji w czasie gotowania nie solić bo będzie twarda. Gotować do miękkości ,może to potrwać ok 2 godziny.

W międzyczasie można przygotować bazę smakową. Z kg soji wychodzą 2-4 blaszek pasztetu ,to zależy od wielkości foremek. Do każdej można dodać inny składnik.

Ugotowaną soję wrzucać do malaksera partiami ,aby mieć pewność ,że powstała masa będzie idealnie gładka , dodać podsmażoną cebulkę,czosnek jajka bułkę i bułkę tartą oraz podstawowe przyprawy.
Powstała masę podzielić na części i do każdej z niech dodawać inny składnik

Pieczarkowy:
Cebule zeszklić na oleju dodać pieczarki ,sól i pieprz. Zmiksować wraz z jedną częścią

Pomidorowy
Do Zmielonej sjoi dodać koncentratu pomidorowego, ewentualnie suszone pomidory i przyprawy np :oregano.

Paprykowy
Paprykę upiec w piekarniku ,włożyć do woreczka aby się zaparzyła ,obrać ze skórki wszystko razem zmielić. Można dodać papryki w proszku oraz pasty paprykowej.


Koperkowy
Do pasztetu podstawowego dodać dużą ilość posiekanego koperku.
Smaki pasztetu można dowolnie modyfikować poprzez dodawanie ulubionych składników

Foremki (najlepiej te jednorazowe aluminiowe) wysmarować masłem i wysypać margaryną na spodzie można ułożyć liście laurowe bądź pokrojoną paprykę ,które po wyjęciu będą zdobić wierzch pasztetu. Piec w temp. 170 C przez ok 40 minut

Ps. Nawet zagorzali fani mięsa, są zachwyceni tym pasztetem

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kasia1987

    Bardzo pomysłowy przepis! Ja jako wielka zwolenniczka pasztetu, na pewno go wyprobuję!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    wypróbuję

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !