Sposób przygotowania

Jarzębinę po przymrozkach sparzyć wrzątkiem na sitku.Blaszkę z piekarnika wyłożyć pergaminem,wysypać jarzębinę,wstawić do piekarnika na 15-20 minut i opiec,pilnując żeby się nie przypaliła.Przełożyć ją do dużego słoja lub gąsiorka,zasypać cukrem,dodać sok z 1 cytryny oraz spirytus rozmieszany z przegotowaną i ostudzona wodą.Nalewkę przechowywać w zaciemnionym miejscu przez okres 4 tygodni.Po tym czasie nalewkę zlać do butelek.
Smacznego!

Komentarze

  • 4
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    no to czekam na przymrozki.....hihi...
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    o jakie wynalazki...ale za pewne pyszne
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    albo mi się wydaje albo ciągle zapraszasz - to aronia, to domowy jarzębiak...Agroturystykę tam masz? :o)
  • 4
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Jeszcze nie mam,ale......kto wie? może w przyszłości:):):)
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    Teraz dobre dopłaty są na stworzenie pozarolniczej działalności na terenach wiejskich. Jeśli utworzysz 1 miejsce pracy pomoc do 100tyś, dwa-trzy miejsca pomoc do 200tyś
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    podziwiam Twoją wiedzę:) dobrze,że się nią dzielisz z innymi.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Taka naleweczka jest dobra na zdrówko.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    trzeba by sprawdzić skutki
  • 2
    original
    Opublikowano

    dianix

    nigdynie mam odwagi takią zrobić
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    zachęcam do zrobienia - jarzębiaczek ma wzięcie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Jeszcze nigdy nie piłam takiej nalewki, a słyszałam i Ty to potwierdzasz, że jest znakomita.
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    ciekaw a mówią ze jarzębina jest trująca
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    świetna,wpraszam się na mały kieliszeczek:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    też robię
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Musi być pyszna
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    muszę spróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    pajbek

    Takiej nigdy nie kosztowałam :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !