Sposób przygotowania

W rondelku rozpuszczamy masło na sos dodajemy mąkę a kiedy zasmażka nam zbieleje wlewamy mleko i gotujemy aż zgęstnieje,doprawiamy solą pieprzem i dodajemy koncentrat pomidorowy,cukier i zioła.Teraz przygotowujemy kluski,masło ucieramy z żółtkami i ostrożnie mieszamy z mąką i ubitą pianą z białek,gdy ciasto będzie gęste rozrzedzamy je mlekiem.Gotujemy kilka litrów osolonej wody łyżką nabieramy podłużne kluski i pojedynczo wkładamy do wrzątku,gotujemy na niezbyt dużym ogniu,kiedy wypłyną gotujemy jeszcze 3 min i wyjmujemy łyżką cedzakową.W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy kluski polewamy je sosem i posypujemy startym serem.Zapiekamy 20 min w 180 stopniach.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !