Sposób przygotowania

60 dag mąki pszennej przesiać do misy. Zrobić wgłębienie po środku, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, szczyptę soli i ciepłe mleko. Wymieszać delikatnie i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Gdy zaczyn wyroście, dodać pozostały cukier kryształ, mleko zagęszczone karmelowe i jajka. Zagnieść ciasto i na samym końcu połączyć z 5 dag stopionego masła. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Jabłko i nektarynkę obrać. Wszystkie owoce pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem cynamonowym.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować cienko i szklanką wycinać z ciasta kółka. na każdym ułożyć po porcji owoców i zlepić brzegi formułując pierożki.

Formę do ciasta wysmarować masłem. Układać w niej pierożki jeden obok drugiego. Posypać kruszonką powstałą z połączenia pozostałych składników - cukru brązowego, 10 dag mąki pszennej oraz 10 dag masła. Przykryć i pozostawić, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Piec w temperaturze 180ºC przez 30 minut.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Pyszny!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    I jak wyrósł - mistrzostwo świata:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Pyszniutki!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Uwielbiam drożdżowe wypieki!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !