Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami.
2. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem. Otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Ząbki czosnku obierz, zmiażdż w prasce.
3. Mięso skrop sokiem z cytryny, natrzyj skórką z cytryny, czosnkiem, suszonymi ziołami, solą oraz pieprzem. Zawiń w folię, włóż do lodówki na noc.
4. Następnego dnia mięso odwiń z folii, włóż do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.. Skrop olejem, podlej odrobiną wody, przykryj.
5. Piecz ok 15 min. w piekarniku o temp.200 stopni. Potem obniż temp. do 180 i piecz mięso jeszcze ok 30 min, polewając wytwarzającym się sosem. Pięć min przed końcem pieczenia mięso posyp posiekanymi ziołami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !