Sposób przygotowania

Dynię (od zewnątrz) dokładnie umyć. Następnie wykroić okrąg (wokół ogonka) tak aby powstała pokrywka, którą można wyciągnąć, podnieść do góry. Nacięcie musi być głębokie, najlepiej pod skosem i w kształcie stożka (aby dostać się do środka dyni). Następnie z wnętrza dyni za pomocą łyżki dokładnie wyciągnąć wszystkie pestki i włókna, a później nożem zeskrobać troszkę miąższu. Należy uważać, żeby nie zrobić dziury, ani prześwitów w dyni. Miąższ ten pozostawić wewnątrz dyni, pozostałe włókna i pestki wyrzucić. następnie środek dyni wypełnić mieszaniną śmietany, koncentratu pomidorowego i mleka. Mieszaninę tą starannie wymieszać z miąższem znajdującym się w dyni. Całość doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Można też dodać cukier, ale to zależy od gustu. Natkę pietruszki posiekać i wsypać do dyni. Doprawioną dynię przykryć jej odciętym wierzchem, aby znów tworzyła całość i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 1 i 2/3 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć dynię i utrzeć ser żółty, który następnie do niej wrzucić (posypać ją). Dynię z serem ponownie wstawić do piekarnika, tylko tym razem bez przykrycia i piec dalej przez około 25 minut, aż do lekkiego zarumienienia się sera. Zupę najlepiej podawać w skorupie. Po wyciągnięciu z piekarnika należy ją przykryć górną częścią, aby utrzymać ciepło. Przygotować małą chochelkę, którą każdy będzie wybierał sobie zupę z wnętrza dyni i przekładał na własny talerz.

Smacznego ;)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !