Sposób przygotowania

Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj białka z cukrem waniliowym i zwykłym. Gdy masa będzie sztywna, dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Mąkę połącz z kakao, orzechami, proszkiem do pieczenia i dodaj do jajek. Składniki miksuj do uzyskania jednolitej masy. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wlej do niej masę biszkoptową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Po 10-15 min., wyjmij ciasto i odstaw do wystudzenia. Okrój krawędzie biszkoptu tak, by średnica ciasta zmniejszyła się o 1 cm. Następnie przekrój je w poprzek na pół.
Zanurz płatki żelatyny w letniej wodzie. Wymieszaj twaróg, śmietanę, cukier puder, herbatę jaśminową, brandy, sok z cytryny i syrop bzu. Dopraw kardamonem, goździkami i cynamonem. Zagrzej w garnku żelatynę, połącz ją dokładnie z ponczem. W oddzielnej misce ubij śmietanę i wstaw do lodówki.
Ułóż jeden z biszkoptowych placków na dnie formy i rozłóż na nim całą ponczową masę. Następnie połóż drugi biszkopt na górze i posmaruj cały tort wcześniej ubitą i schłodzoną bitą śmietaną. Wstaw do lodówki na całą noc. Tort oprósz cukrem trzcinowym.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !