Sposób przygotowania

W garnku zagotuj wodę, a w niej masło, sól i cukier. Gdy wszystko się rozpuści, dodaj mąkę wsypując całą od razu. Natychmiast zwiększ ogień i mieszaj zdecydowanymi ruchami tak długo, aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia i kolejno wbijaj jajka, cały czas mieszając. Gdy masa będzie gładka i błyszcząca, odstaw ją na 30 min.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Przełóż ciasto do worka, wyciskaj na blachę niewielkie porcje tworząc ptysie.
Napełnij żaroodporne naczynie wodą, umieść na nim blachę z ptysiami, wstaw do piekarnika i piecz 12-15 min. Pozostaw ciasteczka w piekarniku, by trochę ostygły.
Po wyjęciu przekrój je od razu w poprzek (wierzch powinien być mniejszy, spód większy).
Wymieszaj cukier puder z ostudzoną herbatą i posmaruj mieszanką większe połówki ptysiów. Przykryj je odciętymi częściami i nałóż drugą mniejszą warstwę mieszanki herbacianej. Ptysie udekoruj ubitą śmietanką.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !