Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z posiekanym zimnym masłem,dodajemy żółtka,jajko,olej,sól i cukier puder,szybko zagniatamy owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 45 min do lodówki.Czereśnie myjemy usuwamy pestki.1/3 szklanki soku mieszamy z mąką ziemniaczaną a resztę gotujemy z cukrem.Do gotującego się soku dodajemy zawiesinę z mąki,stale mieszamy by nie zrobiły nam się grudki,gotujemy aż masa wiśniowa nam zacznie gęstnieć,następnie dodajemy przebrane wcześniej czereśnie i doprowadzamy do wrzenia,następnie studzimy.2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy nim formę do tart,zapiekamy na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Gdy spód będzie upieczony wykładamy na niego masę i dekorujemy czereśniami.Z pozostałego ciasta formujemy na wierzchu kratkę i pieczemy jeszcze 15 min.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iza15

    fajne ciasto,na pewno upiekę
  • 2
    original
    Opublikowano

    jeta72

    to coś dla mnie :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !