Sposób przygotowania

Z margaryny i mąki robimy jasną zasmażkę wlewamy ją na zagotowane mleko z wanilią i mieszamy,gdy zacznie gęstnieć odstawiamy.Wychłodzoną masę wkładamy do miski i rozcieramy ją z cukrem i żółtkami,na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i mieszamy.W wysmarowanej formie budyniowej układamy warstwami masę i połówki morel tak aby masa stanowiła spodnią i wierzchnią warstwę.Gotujemy 45 min.Z cukru robimy lekki syrop i gotujemy w nim morele bez pestek następnie przecieramy je przez sito.Masę wkładamy do miski i rozrabiamy ją z mąką ziemniaczaną i winem i gotujemy wszystko razem.Następnie schładzamy i polewamy budyń.Zamiast moreli można użyć śliwek.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !