Sposób przygotowania

Wymieszać w miesce mąkę, sól i skórkę z cytryn. Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku. Cukier utrzeć z jajkami. Kiedy rozczyn zacznie pracować, trzeba wlać go do miski z suchymi składnikami, dodać masę jajeczną i miksować wszystko na gładkie ciasto. Na końcu dodać roztopione masło. Ciasto przełożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy urośnie piec 40 min. Jeszcze ciepłe nasączyć ponczem.

Pyszny poncz:
Wymieszaj razem szkl. syropu ze smażenia skórki pomarańczowej, kieliszek rumu, 1/4 szkl. wody i 5 łyżek cukru. Babkę nakłuj patyczkiem i skrop ponczem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !