Sposób przygotowania

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto tylko szybko aby się nie przykleiło do ciepłych rąk . Formujemy kulę , owijamy folią i chowamy do lodówki na 20 minut. Tym ciastem potem wyklejamy dno blachy i pieczemy do 20 minut w 180 st. Złote ciasto wyjmujemy i studzimy. ZDOBIENIE : Mazurek polega na tym aby narodowo ozdobić wierzch możemy to zrobić na 2 sposoby. Np. Biało czerwona flaga górna warstwa masy marcepanowej lub klasycznego lukru z dodatkiem soku z cytryny { mogą tez być inne składniki byle by pasowały kolorystycznie } ; dolna z ułożonych jedna przy drugiej kandyzowanych wiśni { może to być lukier zabarwiony sokiem z buraka } . Zapis nutowy Polskiego hymnu , czyli możemy zastosować kontrastową kolorystykę : jeśli spód z masy kajmakowej to pięciolinia wykonana z lukru , zaś wiśniowe nutki z dorysowanymi ogonkami z lukru albo może być np. z czekolady . Na pewno w każdej foremce nawet najmniejszej zmieści się dziesięć nut. W obu wariantach do dekoracji wykorzystać możemy orzechy włoskie .

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    super!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    podoba mi się

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !