Sposób przygotowania

Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z drożdżami. Dodaj letnie mleko, 100 gram cukru i rozpuszczone masło. Mikserem lub ręcznie wyrób ciasto. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 min., aby ciasto wyrosło.
Budyń wymieszaj z 100 l mleka. Do pozostałego mleka dodaj cukier i gotuj. Dodaj mleko z budyniem i gotuj, mieszając. Żurawinę pokrój, dodaj do mleka (zostaw 2-3 łyżki żurawiny na później). Orzechy posiekaj i wymieszaj z mlekiem.
Ciasto drożdżowe wyrób i podziel na 10 równych części. Z każdej części formuj kulkę i rozpłaszczaj w dłoniach. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, układaj w niej porcje ciasta. Na każdą porcję ciasta nakładaj budyń, posyp makiem. Tarteletki piecz w temp. 200 stopni 18-20 min.
Dżem wymieszaj z łyżką wody i krótko gotuj, przetrzyj przez sito i smaruj nim tarteletki. Posyp pozostałymi żurawinami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !