Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku (20 minut). Odcedzić, ostudzić. Obrać, pokroić na plasterki. Białka ubić na sztywną pianę. Twaróg przełożyć do miski, dodać żółtka i keczup, oprószyć mieloną papryką, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Masę ostrożnie połączyć z białkami. Formę do zapiekania natłuścić smalcem lub olejem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, posmarować masą twarogową. Znów ułożyć warstwę ziemniaków i twaróg, powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnia powinna być warstwa ziemniaków. Wierzch posypać startym żółtym serem, polać stopionym masłem. 4 formę wstawić do piekarnika, zapiekać 30 minut w temp. 190°c. Zapiekankę podzielić na porcje, rozłożyć na talerzach.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !