Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 3 łyżki cukru i ucieramy mikserem na puszystą masę.Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodajemy na przemian po łyżce wymieszanej mąki pszennej z ziemniaczaną i proszkiem oraz piany białkowej.Ciasto delikatnie ale dokładnie mieszamy a następnie przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy ok. 20 min w 160 stopniach C. Studzimy. Budyń gotujemy na niecałym litrze soku pomarańczowego i jeszcze gorący wylewamy na biszkoptowy spód.Po wystudzeniu na masie budyniowej układamy przecięte na pół i wypestkowane winogrono.Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i starannie łączymy z tężejącymi galaretkami, rozpuszczonymi w połowie zalecanej wody.Przekładamy na winogrona i chłodzimy. Na wierzchu pianki śmietanowo-galaretkowej możemy udekorować polewą czekoladową.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    eli82

    palce lizać !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Faustyna

    Ciasto wygląda bardzo apetycznie:) Świetny przepis!
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pychotka...
  • 2
    original
    Opublikowano

    Papryczka

    super ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    pyszne są takie pianki
  • 1
    original
    Opublikowano

    gosia1988

    smakowicie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    wygląda pysznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !