Sposób przygotowania

Mięso,boczek,warzywa i przyprawy korzenne zalewamy 3 szklankami wrzątku,przykrywamy i powoli gotujemy aż mięso będzie miękkie,pod koniec wkładamy pokrojoną wątróbkę cielęcą i wątróbki drobiowe solimy i gotujemy 10 min,następnie studzimy.Mięso,marchewkę i seler mielimy dwukrotnie,dodajemy jajka pół szklanki wywaru z mięsa,orzeszki mieszamy i przyprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej solą i pieprzem.Starannie wyrabiamy ,jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajemy wodę jeśli za rzadka bułkę tartą.Formy do pieczenia smarujemy smalcem i napełniamy masą do 3/4 wysokości.Na wierzchu układamy paski słoniny.Pieczemy w 200 stopniach aż pasztet się zrumieni i zacznie odstawać od ścianek naczynia.Przestudzony wyjmujemy z formy.Podajemy z chrzanem,żurawiną do mięs.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !