Sposób przygotowania

Ziemniaki przepuścić przez praskę dodać jajko,mąkę i szklankę gorącego mleka.Wyrobić ciasto i doprawić do smaku solą ,pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak dobrze wypłukać z piasku w zimnej wodzie z dodatkiem soli-osączyć.Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.Zeszklić na 4 łyżkach oliwy dodać drobno pokrojony szpinak i dusić przez 5 minut.Zdjąć z ognia aby przestygło.Dodać żółtka ,starty ser i dokładnie wymieszać. Ścierkę rozłożyć na stole i wyłożyć na nią masę ziemniaczaną.Uformować prostokąt, rozsmarować szpinak po całości i zwinąć w roladę zawijając ją w ścierkę.Końce ścierki dobrze założyć lub związać.Do gotującej się wody w garnku ( u mnie prostokątne naczynie żaroodporne ) włożyć roladę,posolić i gotować na małym ogniu przez 25-30 minut. Ciepłą roladę najlepiej pokroić w plastry żyłką lub cienką mocną nitką.Można podawać jako dodatek do mięsa z aromatycznym sosem lub same podsmażone na rumiano.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Fajny pomysł na danie ze szpinakiem:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Anita21

    super muszę wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    bardzo pomysłowe!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    dobre
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kanu83

    świetna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kanu83

    świetna
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    fajna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    musi byc smaczna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    bardzo apetyczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    bardzo smakowita

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !