Sposób przygotowania

Soczewicę przebieramy i odrzucamy nieapetyczne ziarna. Zalewamy wodą i w zakrytym naczyniu stopniowo podgrzewamy aż do zagotowania a następnie gotujemy na małym ogniu ok. 60 min. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, drobno siekamy i razem z marchwią i pietruszką podsmażamy na tłuszczu. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę trochę większą niż marchew. Do przygotowanej soczewicy wlewamy gorący bulion, dodajemy warzywa i ziemniaki i gotujemy ok. 20 min.Doprawiamy do smaku solą. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką. Do zupy możemy dodać kawałek wędzonki pokrojonej w kosteczkę i podsmażonej na patelni.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !