Sposób przygotowania

Płaty makaronu ugotować al dente w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Paprykę i szynkę pokroić na paski, obraną cebulę w piórka, a trójkąciki sera topionego na plastry.

W rondlu roztopić masło. Dodać mąkę pszenną i zasmażyć, uważając, aby się nie zrumieniła. Dodać mleko. Zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos podzielić na trzy części.

Dno naczynia żaroodpornego posmarować częścią sosu beszamelowego. Na nim układać kolejno płaty makaronu, cieniutką warstwę z połowy krojonych pomidorów (ja użyłam gotowych z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku), cebulę, połowę plastrów sera topionego, szynkę, kolejną część sosu beszamelowego, ziemniaki, paprykę oraz pozostały sos beszamelowy, ser topiony i pomidory.

Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC. Zapiekać 15-20 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    z chęcią skosztuję tą zapiekankę;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Lubię takie zapiekanki:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Apetyczna zapiekanka!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Makaron i ziemniaki w jednym - super pomysł!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Super! Ale ja dodałabym jeszcze choć troszkę zieleniny:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    super propozycja!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !