Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony, z ciemną skórką
kurczak cały - 1,5kg,
cebula - duża,
korzeń pietruszki - 2,
marchewka - 3,
czosnek - 3 ząbki,
sól - łyżeczka,
Marynata:
sos sojowy ciemny lub jasny - 3 lyzki,
syrop klonowy - łyżka,
musztarda rosyjska - 3 lyzki,
oliwa - 2 lyzki,
suszony tymianek - 2 łyżeczki,
sól - 1/2 łyżeczki,
pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki,
papryka słodka - 1 łyżeczka,
curry - 1 łyżeczka,
kolendra mielona - 1/2 łyżeczki,
kurkuma - 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
woda ciepła - 1.3 szklanki,
syrop klonowy (lub miód płynny) - łyżka,
musztarda francuska - łyżka.
ryz ugotowany na sypko