Sposób przygotowania

Pasternak myjemy oczyszczamy i płuczemy,wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru,gotujemy pod przykryciem 10 min.Ugotowane układamy w naczyniu żaroodpornym.Masło topimy i mieszamy z mąką mieszając łączymy je powoli z mlekiem,doprowadzamy do wrzenia odstawiamy następnie dodajemy śmietankę wymieszaną z żółtkiem i ubijając podgrzewamy chwilę na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia.Gdy sos zgęstnieje odstawiamy z ognia dodajemy starty ser ,zostawiamy 2 łyżki i przyprawiamy do smaku i mieszamy.Pasternak zalewamy sosem,posypujemy serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy nie rumieniąc na jasnozłoty kolor.Posypujemy posiekaną zieleniną.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !