Sposób przygotowania

1. jaka rozbić, oddzielić zółtka od białek. Białka ubić z połową cukru na sztywną, lśniącą pianę. Ubitą pianę połączyć z żółtkami. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia- małymi porcjami dodawać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem tortownicy. Wyrównać wierzch. piec 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2. wystudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na 3 krążki. Każdy skropić likierem kokosowym. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, odstawic na kilka minut. Kiedy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu.
3. Ubić na sztywno 600 ml śmietany z pozostałym cukrem. Połączyć z żelatyną. Tężejący krem wymieszać z 12 dag wiórków kokosowych. Biszkoptowe krążki przełożyć kremem kokosowym. Wstawić do lodówki na 2-3 godz.
4. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Wymieszać z pozostałymi wiórkami kokosowymi, posmarować nią wierzch oraz boki tortu. Ponownie wstawić tort do lodówki na 2 godz.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !