Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka,cukru i mąki.Odstawić w ciepłe miejsce.Pozostałą mąkę wymieszać z cukrem,masłem,żółtkami na gładką masę i dodać zaczyn z drożdży.Ciasto wyrobić dodając mleko.Odstawić do wyrośnięcia.Jak podrośnie wyrobić i wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę.Na wierzch poukładać przekrojone na połówki śliwki,posypać przygotowaną wcześniej kruszonką i odstawić ponownie do wyrośnięcia.Po ok.30 minutach włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec ok.30 minut.Przestudzony pokroić na kwadraty i podawać z bitą śmietaną lub obficie posypane cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    super! czekam na śliwki
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    u mnie śliweczki w tym roku są bardzo słodkie i bez wkładki - robaczków więc można takowy placuszek zrobić .
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justa32

    fajnie jak się ma swoje śliweczki,a placuszek pyszny
  • 1
    original
    Opublikowano

    teresa18

    zabieram się do pieczenia ;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    lubię placek z owocami :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    podoba mi się.
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    takie wypieki zawsze mają u mnie wzięcie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Pyszny placek
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rybciia

    smaczny :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Co za smaki :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Seba

    musi być smaczny
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    pyszne drożdżowe ciasto uwielbiam takie zwłaszcza ze śliwkami

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !