Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z 5 dag cukru kryształu. Dodać 20 dag twarogu, śmietanę, drożdże, szczyptę soli oraz 45 dag przesianej mąki pszennej. Połączyć z 5 dag roztopionego i przestudzonego masła. Starannie wyrobić ciasto, aby było gładkie i elastyczne (można użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką i wstawić na noc do lodówki.

Przygotować kruszonkę: do misy wsypać 15 dag mąki, wiórki kokosowe, 7 dag cukru i 10 dag masła. Wymieszać składniki, lekko rozgniatając palcami.

Ciasto wyjąć z lodówki, ponownie zagnieść i rozwałkować. Pociąć na kwadraty o boku 5 cm i każdy z nich posmarować rozkłóconym jajkiem. Rogi kwadratów zawinąć do środka, lekko dociskając. Na nich ułożyć kolejno pokruszone 10 dag twarogu, truskawki pokrojone na ćwiartki i na samym wierzchu kokosową kruszonkę. Pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Piec około 15 minut w temperaturze 190ºC.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Muszą super smakować:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Uwielbiam bułeczki z truskawkami. Super przepis!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Pięknie wyglądają:))
  • 1
    original
    Opublikowano

    magical66

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    na pewno super smakuje.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !