Sposób przygotowania

Buraczki wyszorowałam pod bieżącą wodą i ugotowałam (trwało to ok. 40 min.). Po ostudzeniu obrałam je ze skórki, przycięłam oba końce (jeden aby później ładnie stały na talerzu a drugi żeby było wygodniej wyciąć wnętrze) i łyżeczką wydrążyłam środek zostawiając ścianki grubości ok. 3-4 mm. Brzegi nacięłam nożykiem tworząc płatki. Te \"miseczki\" oprószyłam delikatnie z obu stron miałką solą i skropiłam sokiem z cytryny. Kiedy buraki się gotowały w drugim garnuszku ugotowałam jajka, na twardo. Gdy wystygły w zimnej wodzie obrałam je i pokroiłam w kostkę - jedno żółtko zostawiłam do dekoracji. Cebulę także pokroiłam drobno, w kosteczkę, przelałam wrzątkiem na sicie i bardzo dokładnie osączyłam. Pokroiłam też ogórki. Posiekałam połowę natki (kilka gałązek do dekoracji), koperek i szczypiorek. Pokrojone składniki po kolei przekładałam do miski. Dodałam do nich majonez i przyprawiłam solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszałam. Tą sałatką napełniłam \"kwiaty\" buraczane i ułożyłam je na półmisku wśród liści sałaty, cykorii i natki. Środek każdego kwiatka posypałam rozkruszonym żółtkiem.

Komentarze

  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Rewelacyjna przekąska.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    pięknie wygląda:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Przecudne !!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    leonkot

    prześliczny jest :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !