Sposób przygotowania

Śmietanę ubujam na sztywno i wstawiam do lodówki. Truskawki myję, osuszam i usuwam szypułki, owoce posypuję 1/2 cukru i miksuję. Żółtka ucieram na parze z 7,5 dag cukru. Zdejmuję z ognia i nie przerywając ucierania, studzę. Dodaję 40 dag musu z truskawek i bitą śmietanę, mieszam. Duży plastikowy pojemnik wykładam folią spożywczą. Wkładam 1/3 masy i wstawiam do zamrażalnika na około 30 minut. Wyjmuję, wykładam resztę musu i masy. Mrożę 4 godziny. SOS POMARAŃCZOWY; pomarańcze sparzam i obieram, sok wyciskam. Połowę skórko kroję w paski, a resztę ścieram na tarce o małych oczkach. Sok gotuję 3 minuty ze skórką, mąką i resztą cukru. Studzę. Lody wyjmuję odwracając formę do góry dnem. Podaję z sosem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !