Sposób przygotowania

Suche składniki wymieszać w misce (mąka ,sól cukier i drożdże).Zrobić dołek ,wlać ,letnią wodę i oliwę . Wyrobić cisto ,ok 20 minut aż zacznie odchodzić od miski. Tak wyrobione ciasto od razu przełożyć do foremek. Ja używam dwóch forem do babek wielkanocnych (płaskich nie tych wysokich) ,ale mogą być małe keksówki . Formy wysmarować tłuszczem i posypać dokładnie mąką ,napełnić ciastem do połowy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecie ok 2 godziny. Po tym czasie smarujemy chleb mlekiem i posypujemy makiem .Pieczemy ok.55 min w 200ºC .Czas można lekko skrócić lub wydłużyć , w miarę od efektów pieczenia. chleb musi być ciemny i wyraźnie odstawać od foremki.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    fajny chlebek
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    pyszny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !