Sposób przygotowania

Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Masło, żółtka, śmietanę i ser ucieramy w miseczce, ale można również zrobić to mikserem. Dodajemy ziemniaki, sól i pieprz, dobrze ucieramy (też mikserem). Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy łyżką z masą ziemniaczaną.

Powstałe puree przekładamy do szprycy i wyciskamy niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Rozetki mogą być blisko siebie, ponieważ nie rosną podczas pieczenia.
Wszystkie bezy pieczemy w 220 st.C przez około 10 minut. Musimy pamiętać, aby podawać je ciepłe, ponieważ najlepsze są zaraz po upieczeniu.

Bezy nie dosc ze wyglądają przecudnie, to sa pyszne, na zewnatrz lekko chrupiace a w srodku miękkie jak purre, ogolnie nie przepadam za ziemniakami zadko w domu je jadamy ale taka wersja bardzo nam odpowiada.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    darus

    ekstra wyglądają
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny pomysł ... np. na przyjęcie urodzinowe dla dzieci

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !