Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe jagodzianki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 30 dag
sól wg uznania
jajko 1 szt
mleko 7 łyżek
olej 6 łyżek
cukier 10 łyżek
mąka 2,5 szkl
drożdże 2,5 dag
jagody 50 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier puder 1 szkl
śmietana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe jagodzianki

1. 20 dag twarogu (chudego) wymieszaj z mlekiem i olejem, dodaj szczyptę soli, 4 łyżki cukru, jajko i mąkę. Wkrusz drożdże, wyrób elastyczne i gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia ( 20-30).
2. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj. Wykrój 18 krążków o śred. 10 cm. Jagody zagotuj z resztą cukru w niewielkiej ilości wody. Odlej 2 łyżki soku.
Łyżkę maki ziemniaczanej rozrób odrobiną wody, wlej do jagód. Zagotuj, ostudź. Utrzyj z resztą twarogu. Na krążki kładź po łyżce nadzienia. Złóż na pół, zlep brzegi. Piecz 15 min w 200 stopniach. Połowę cukru pudru utrzyj z sokiem, resztę z 2 łyżkami śmietany. Ozdób ciastka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 18.12.2013 08:42
bardzo lubię
fotoviderek 11.08.2013 11:02
Jagodzianki z klasą :)
Dorota37 19.03.2012 14:43
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak