Sposób przygotowania

1. 20 dag twarogu (chudego) wymieszaj z mlekiem i olejem, dodaj szczyptę soli, 4 łyżki cukru, jajko i mąkę. Wkrusz drożdże, wyrób elastyczne i gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia ( 20-30).
2. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj. Wykrój 18 krążków o śred. 10 cm. Jagody zagotuj z resztą cukru w niewielkiej ilości wody. Odlej 2 łyżki soku.
Łyżkę maki ziemniaczanej rozrób odrobiną wody, wlej do jagód. Zagotuj, ostudź. Utrzyj z resztą twarogu. Na krążki kładź po łyżce nadzienia. Złóż na pół, zlep brzegi. Piecz 15 min w 200 stopniach. Połowę cukru pudru utrzyj z sokiem, resztę z 2 łyżkami śmietany. Ozdób ciastka.

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    ciekawy przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    fotoviderek

    Jagodzianki z klasą :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    bardzo lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !