Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odwracana tarta z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 gram
masło 125 gram
cukier 3 łyżki
jajko 1 szt
sól szczypta
Nadzienie:
cukier puder 100 gram
masło 4 łyżki
cukier wanilinowy 1 szt
jabłka 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Odwracana tarta z jabłkami

Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto,Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.Jabłka obrać ,usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.W rondelku rozgrzać masło i dodać pokrojone jabłka.Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowy..Wlać 3 łyżki wody i dusić ok 10 minut,aby jabłka pokryły się tłuszczem i karmelem.Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Ciasto rozwałkować na okrągły placek i przykryć nim jabłka.Brzegi wcisnąć do środka.Piec w temp.200st.C ok.35 minut.Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić.Przykryć naczynie talerzem i szybko odwrócić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 02.09.2013 14:07
Bardzo dobry deser
anemon 15.03.2013 10:41
Uwielbiam tartę z jabłkami.
misia53 23.11.2012 00:14
fajna , z jabłkami są zawsze smaczne ciasta
Grażyna13 27.09.2012 19:08
Super :)
Krystyna32 06.08.2012 06:28
super
Seba 21.02.2012 10:27
pycha
IZABELA29 02.11.2011 07:08
oj zjadłabym coś takiego
jeta72 23.07.2011 11:29
apetyczna
smakoszek 21.07.2011 18:11
pyszna
MAR3STA 13.07.2011 23:53
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak