Sposób przygotowania

Mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło łączymy i zagniatamy aż powstanie \"kruszonka\". Dodajemy jajko oraz wanilię i zagniatamy dalej.
Lepimy kulę z ciasta, zawijamy w przeźroczystą folię i wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.
W międzyczasie wykonujemy budyń wg opisu na opakowaniu; odstawiamy do ostygnięcia oraz galaretkę (ugotowaną w 2/3 ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta. Ew. wyklejać formę kawałakmi ciasta. Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny. Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np fasolą, ryżem). Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i pozostawiając część obciążenia, piec tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni. Ostudzić w formie.
Na tartę wyłożyć budyń, rozsmarować, ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !