Sposób przygotowania

W dużym garnku zagotować wodę i włożyć tam umyte bakłażany. Zmniejszyć ogień i nie dopuszczając do wrzenia blanszować bakłażany przez 8 minut, następnie odcedzić.

Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Zeszklić na połowie oliwy i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić na niewielkim ogniu przez 10 minut.

W tym czasie bakłażany przekroić na pół i łyżką wydrążyć środek. Powstałe łódeczki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do warzyw na patelni. Wymieszać, dodać posiekaną natkę (odrobinę zostawiam do udekorowania gotowego dania), dolać sok z cytryny i doprawić do smaku solą (daję odrobinkę), pieprzem i dość dużą ilością świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.

Połówki bakłażana wypełnić farszem, polać resztą oliwy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Rewelacyjny przepis... A nazwa przykuwa uwagę:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    bardzo fajna nazwa :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    To musi być smaczne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Czytałam ten przepis na blogu, nazwa fajna i przepis też ciekawy
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    fajna nazwa i świetne danie :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    aniapetr

    fajnie wygląda, muszę wypróbować
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    świetnie wyglada

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !