Sposób przygotowania

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Pozostałe składniki na ciasto lądują w misce, wlać rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto. Wyrobione, gładkie ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Pora przecinamy wzdłuż do korzenia, ale nie do końca i dokładnie płuczemy z piasku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiany kolor, dodajemy pokrojonego pora, chwilę podsmażamy i zdejmujemy z ognia. Śmietanę z serkiem topionym podgrzewamy na ogniu do rozpuszczenia się serka, zdjąć z ognia, dodać jajka, kucharek do smaku, wymieszać. Dno średniej blachy wyłożonej papierem do pieczenia wyklejamy ciastem robiąc na brzegach 2-3 cm zakładki. Na ciasto rozłożyć pora z boczkiem i polewamy przygotowanym sosem. Pieczemy placek 180-200 stopniach przez 15-20 minut. Wierzch musi się nam przyrumienić.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !