Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe słodkie z serkiem mascarpone
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki mąki
ciepłe mleko
Przygotowujemy rozczyn: rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce od wyrośnięcia.
W tym casie utrzeć jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę rozpuszczamy w rondelku.
CIasto: Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, utarte jajko, mleko, wyrabiamy ciasto, dodajey stopniowo rozpuszczoną margarynę. Ciasto odstawiamy do ciepłego miejsca do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Masa: serek miksujemy z cukrem, białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do serka.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki (mi wyszło 6) , smarujemy powierzchnię masą z serka, odstawiamy jeszcze na 10 minut, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-20 minut.