Sposób przygotowania

Kawę posłodzić do smaku 1 łyżeczką cukru. Wlać do wysokiej szklanki. Na wierzch kawy włożyć 1 gałkę lodów i bitą smietanę. Udekorować nitkami z karmelu. Nitki karmelowe: 2 łyżeczki cukru wsypujemy do niedużego metalowego kubka i często mieszając podgrzewamy na ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia (w tym czasie masa nabierze złotego koloru). Gotowy karmel zestawiamy z ognia i studzimy cały czas mieszając. Kiedy masa zacznie gęstnieć z wysokości ok 30cm zaczynamy wylewać karmel na folie aluminiowa lub papier do pieczenia. Jeśli karmel ma właściwą temperaturę zaczną powstawać z niego nitki. Ja robiłam to za pomocą łyżki, ale można użyć też trzepaczki do ciasta.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    kawa z lodami, pycha! w sam raz na dzisiejszy, upalny dzień!
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Świetny pomysł.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Poproszę filiżaneczkę, nawet dzisiaj! :P
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    pięknie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !