Przepis i sposób przygotowania na: Mrówkowiec z prażonymi jabłkami
Ciasto białei:
szklanka białek
10 dag cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać mąki z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek jak wyżej.
Masa jabłkowa - składniki:
1 kg jabłek
2 galaretki czerwone (lub dowolne)
1 łyżka masła
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach. Masło rozgrzać, dodać jabłka i dusić pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie wsypać suche galaretki, wymieszać i chwilę podgrzewać. Odstawić do przestudzenia.
Krem:
6 żółtek
1/2 litra mleka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 kostki masła i margaryny (pół na pół)
cukier waniliowy
Do garnka wlać połowę mleka, dodać cukier i cukier waniliowy- dać gotować. Wreszcie mleka roztrzepać żółtka i obie mąki. Wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając ugotować budyń. Wystudzić. W misce utrzeć masło z margaryną, stopniowo dodawać przestudzony budyń.
Polewa:
12 dag margaryny
4 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki kakao
1-2 łyżki mleka lub śmietany
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie rozpuścić w garnuszku na ogniu. Ciepłą polewę wykładać na ciasto.
Łączenie ciasta: Ciasto makowe- część kremu - placek biały - masa jabłkowa - reszta kremu - ciasto makowe - polewa
RADA Po wyłożeniu masy jabłkowej wkładamy ciasto do lodówki i czekamy aż stężeje. Następnie nakładamy krem.