Sposób przygotowania

Z kalarepek odciąć spody i zgrubienia po bokach . Ściąć górną część . Kalarepkę wydrążyć łyżeczką pozostawiając brzegi grubości ok. 0,5 cm .Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko .Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto . Wymieszać mięso , ryż , cebulę i połowę usiekanego kopru. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Nadziać kalarepki ( z górką . Przykryć ściętymi ,, denkami \" ( ja przypinam je wykałaczkami do farszu żeby się nie ruszały ) . Ułożyć w garnku. Obsypać pokrojoną w kostkę marchewką , wsypać koper , dołożyć masło. Zalać wodą - dodać kostkę bulionową . Dusić 30 minut od zagotowania ( jeśli kalarepki są bardzo duże to jeszcze 10 minut dłużej- trzeba sprawdzić czy są miękkie ) .
Wyjąć . Podawać obłożone marchewką , posypane koprem same lub z ziemniaczkami polanymi masłem .
Wydrążone środki z kalarepek zużywam na kremową zupę ( dolewam do niej wywar z duszenia kalarepek )

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    pycha
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    wyglądają baaardzo zachęcająco:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    muszą być pyszne,na pewno spróbuję
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    cieszę sie że znalazłam ten przepis, mam kalarepkę w ogródku, teraz tylko czekać
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Fajny pomysł.Moja kalarepka bardzo ładnie wyrosła i zastanawiałam się jak ją wykorzytsać.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    interesujące
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Rogalik

    pyszne kalarepki
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    mniam,wygląda bosko

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !