Sposób przygotowania

Cresto di gallo to po prostu wyjątkowo ozdobny makaron . Po polsku to ,, koguci grzebień \". A ta kapustka to taka wyjątkowo szybka wersja .
Normalnie kapustę z grzybami duszę tak jak bigos trzy dni z przerwami. Ale czasem chce się takiej kapustki już i teraz . Idę wtedy na kompromis .
Namoczyć grzyby ( można wieczorem - można rano ) .
Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Gotować przez 30 minut .W tym czasie zalać grzyby świeżą wodą ( 1 szklanka ) i gotować na małym gazie 20 minut. Odcedzić kapustę .Odcedzić grzyby wlewając wodę z gotowani do kapusty . Grzyby drobno pokroić dodać do kapusty .Wrzucić kostkę bulionową . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez następne 30 minut ( płyn powinien odparować ). Doprawić do smaku cukrem , pieprzem mielonym .
W czasie kiedy kapusta się dusi zagotować w dużym garnku osoloną wodę . Ugotować makaron al dente - odcedzić .
Wymieszać makaron z kapustą i chwilę ogrzewać .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Przepis mi się zdublował- ten zostawiam ten drugi zgłosiłam, do usunięcia.
  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    Jejku, jakie apetyczne danie. Mhmmmm, aż ślinka cieknie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !