Sposób przygotowania

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i osączyć. Trochę małych truskawek odłożyć do dekoracji, pozostałe pokroić w plasterki.Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników kończących się na śmietanie wyrobić na stolnicy takie ciasto jak na makaron,po czym podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na cienki placek wielkości formy i upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. MASA;jajko, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować, pozostałe wymieszać z mąką i mieszając powoli wlać do gorącego mleka, znów je zagotować. Połączyć z utartymi jajkami i podgrzewać na parze nadal mieszając do uzyskania jednolitej masy. Placki przełożyć ciepłą masą i plasterkami truskawek. Wierzch też posmarować masą i udekorować odłożonymi truskawkami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !