Sposób przygotowania

składniki: 3 szkl. mąki pszennej (szkl. poj. 220ml)
200 g margaryny albo masła
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki cukru pudru
4 żółtka
1-2 łyżki jogurtu greckiego albo śmietany
1,5 kg jabłek
3 łyżeczki przyprawy do jabłecznika
sok z dużej cytryny
4 łyżki cukru zwykłego
cukier puder do oprószenia

sposób przygotowania: Zimną margarynę albo masło kroimy na kawałki, dodajemy do przesianej mąki. Dodajemy też cukier puder i sól. Rozcieramy palcami tak jakbyśmy robili kruszonkę - kawałki tłuszczu powinny być bardzo drobniutkie. Można całość posiekać, ale ja wolę rozcierać w misce, tak mi po prostu wygodniej. Gdy Kasia połączy się z mąką dodajemy żółtka i 1-2 łyżki jogurtu, zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki. Można je przygotować kilka godzin wcześniej a nawet poprzedniego dnia. Jabłka obieramy i wykrawamy gniazda nasienne a miąższ kroimy w dużą kostką, przekładamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny i 2-3 łyżki wody, prażymy na maluśkim ogniu, pod przykryciem ok. 15-30 min. aż zaczną się rozpadać. Dodajemy cukier do smaku i przyprawę do jabłecznika - można dodać po prostu trochę samego cynamonu...Odstawiamy jabłka do przestudzenia. Blaszkę (u mnie 25x25cm) wykładamy papierem do pieczenia tak żeby wystawał po bokach i wylepiamy ciastem, ok. 4/5 całości. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 10-15 min. żeby się zarumieniło. Następnie na podpieczone ciasto wykładamy jabłka (jabłek powinno być \"z małą górką\") i posypujemy resztą ciasta startego na tarce albo po prostu porwanego palcami na malutkie kawałeczki. Wstawiamy ponownie do piekarnika, zmniejszamy temp. do 160 st. i pieczemy ok. 1 godziny. Po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Tym razem użyłam jabłek odmiany Champion bo akurat takie miałam - i zależnie od odmiany regulujemy ilość cukru - jeśli jabłka kwaśniejsze to można dodać więcej cukru.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    a obierki i gniazda nasienne z jabłek do szarlotki zalewam ok. 1,5 l zimnej wody, dodaję trochę cukru i przypraw, i gotuję kompocik - kompot z obierek, polecam bo nic się nie marnuje :-)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Pysznie się prezentuje:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Poproszę kawałek i kompocik do popicia
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    śliczna
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Uwielbiam ciasta z jabłkami i chętnie spróbowałabym takiej szarlotki!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Gabriela7

    fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    amorzenek

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    wlasnie do porannej kawki ja tez porosze o kawalek :)
  • -1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    Przepis faktycznie łatwy i przyznam, że nigdy nie podpiekałam wcześniej ciasta. Czas spróbować rad doradcy smaku:Pyzy :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    fajne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • -1
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    wygląda apetycznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    marta1371

    Smaczna szarlotka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Kasia35

    świetna ta szarlotka; dzięki za radę co zrobić z obierkami z jabłek :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    proszę bardzo - u nas jakoś tak się utarło że przy okazji robienia szarlotki ze świeżych jabłek gotuję też właśnie taki kompot
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Michalina768

    pysznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !