Sposób przygotowania

Ogórki obrać, pociąć wzdłużna 8 części (ja nie usuwam pestek). Do każdego słoika wrzucić szczyptę gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, mały kawałek liścia laurowego, kawałeczek papryki, 2-3 plasterki marchwi i po 2 ząbki czosnku. Słoiki wypełnić ogórkami. Między ogórki powtykać po 1/2 łodydze kopru (mogą też być baldachy z nasionami). Przygotować zalewę. W tym celu zagotować 4 szklanki wody, 1 szklankę octu, 3 łyżki cukru i 1 czubatą łyżkę soli.Gorącą zalewą zalać ogórki. W razie potrzeby przygotować więcej zalewy zachowując proporcje. Brzegi słoików wytrzeć do sucha, zakręcić. Pasteryzować nie dłużej niż 2-3 minuty. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    szyba

    smakowite
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    bbeeaa

    podobnie je robię ;) polecam
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Robię podobne. Każdemu smakują.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    pawlito

    na pewno są smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !