Sposób przygotowania

Ananas obieramy ze skórki, odcinamy liście i podstawę. Kroimy pionowo w ćwiartki i wycinamy zdrewniały środek, zaś miąższ kroimy w kawałki na jeden kęs.Czosnek obieramy i kroimy w paseczki.Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy.Papryczki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, ziarenka i membrany, płuczemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski.Stawiamy wok na dużym ogniu, a kiedy będzie bardzo gorący, wlewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy czosnek, imbir i papryczki i smażymy, mieszając, aż zaczną zmieniać kolor. Dodajemy ananas i smażymy dalej, aż kawałki owoców zaczną się rumienić na brzegach.Wlewamy sos rybny i sos sojowy, wsypujemy cukier i smażymy, aż ananas zacznie się karmelizować.W tak zwanym międzyczasie siekamy orzeszki, a limetkę myjemy i kroimy w ćwiartki.Usmażony ananas przekładamy na ogrzany półmisek, posypujemy orzeszkami i podajemy z ćwiartkami limetki.Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !