Sposób przygotowania

Makaron zalewamy wrzatkiem na 3 minuty az zmięknie. Odcedzamy. Krewetki płuczemy, zdejmujemy twarde osłonki z ogonkow, polewamy sokiem z limonki. Papryke kroimy w drobne paseczki, Do rozgrzanewgo woka/patelni wlewamy 3 łyzki oleju wrzucamy papryke i kiełki, smazymy mieszajac 2-3 minuty, dodajemy imbir i chili, mieszamy, dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i wlewamy krewetki z sokiem z limonki. Smażymy przez minute. Odstawiamy z ognia, dodajemy makaron i natke lub kolendre. Mieszamy. nadzienie jest gotowe.

Ciasto dzielimy sobie na 6 czesci, nakładmy porcje nadzienia, (po dwie krewetki na kazda sajgonke), brzeg i smarujemy jajkiem, zawijamy jak sajgonke, I tak z pozostałymi. Rozgrzewamy lej w woku. Wrzucamy na goracy tłuszcz i smazymy przez ok 1 minute bo ciasto szybko nam pecznieje i rosnie, a w tym czasie krewetka jeszcze dojdzie bo potem stałaby sie gumowata a ciasto wchlonełoby za duzo tłuszczu. Po wyjeciu odsaczamy na papierowym reczniku. Gotowe.. Moja córka stwierdziła ze takie sajgonki mogliby podawac w najlepszej knajpce:) .

Mozna oczywiscie zrobic z papierem ryzowym wtedy napewno to bedzie sajgonka, ja z braku papieru uzyłam zalegajacego w lodowce ciasta i wyszły krokiety. Wyszło 6 sztuk.

Komentarze

  • 1
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Muszą być smaczne .....
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marcin Vw1

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Swietne.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pychotka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    smakowicie wyglądają
  • 2
    original
    Opublikowano

    agogo2

    bardzo dobre
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    wwesolek

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    aż ślinka leci na takie sajgonki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !