Sposób przygotowania

Ciasto:
Do gorącej wody wrzucić masło i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Potem dodać szczyptę soli, wsypać mąkę i energicznie mieszać. Odstawić. Do ostudzonej masy dodawać pojedynczo jajka a następnie proszek do pieczenia. Mieszać, aż ciasto uzyska gładką jednolitą konsystencję. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich wyłożyć na blachę, po czym piec około 40 minut w temp. 180*.
Krem:
Jajka roztrzepać dokładnie z cukrem waniliowym oraz budyniem. Masę wlać powoli do zagotowanego gorącego mleka. starannie wymieszać a następnie ostudzić. Kostki masła utrzeć z cukrem pudrem. dodawać masę i miksować, aż powstanie krem. Przełożyć ostudzone ciasta. Wstawić do lodówki. SMACZNEGO :)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    Klasyka zawsze najsmaczniejsza
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    ale mam teraz ochotę na porcyjkę takiej karpateczki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Moja mama kiedyś rzadko robiła to ciasto, więc z dzieciństwa wyniosłam, że jak karpatka na stole to wielkie święto :) do dziś mogłabym zjeść każde jej ilości.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !