Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lodowe ciasto śmietankowo - czekoladowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1/2 kostki
czekolada gorzka 12 dkg
śmietana kremówka 1/2 szklanki
masło 1 łyżeczka
herbatniki 30 dkg
lody 1 l
lody czekoladowe 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Lodowe ciasto śmietankowo - czekoladowe

Herbatniki zemleć, dodać roztopioną margarynę i dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki tortownicy. Dobrze docisnąć. Włożyć na 20 minut do lodówki. rozgrzać piekarnik do 180 C i piec przez 10 minut. Odstawić do całkowitego wysudzenia. Lody wyjąć na chwilę z zamrażarki. Ugnieść łyżką aż będą miały taką konsystęcję, że będzie je można rozsmarować na upieczonym spodzie. Powierzchnię lodów wyrównać. Włożyć do zamrażalnika. Czekoladę połamać na kawałeczki, dodać masło. Kremówkę zagotować i gorącą wlać na czekoladę. Zostawić by kawałeczki się rozpuściły od czasu do czasu mieszając by składniki połączyły się. Gdy polewa wystygnie polać nią ciasto i włożyć spowrotem do zamrażalnika.
Smacznego!!!!

--> nakładanie lodów na spód musi się odbywać dość szybko by lody nie zaczęły się topić. Jeśli się wam nie uda radzę nakładać je \"na raty\" tzn. wziąść 1/3 lodów, włożyć do zamrażalnika, potem znowu 1/3 i tak dalej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Haneczka1 22.05.2011 17:42
na pewno przepyszne :)
szyba 21.05.2011 09:29
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak