Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

trufle w czekoladzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada posiekana gorzka 3 tabliczki
masło 2 łyżki
śmietana gęsta 3/4 szkl.
Polewa:
kakao
alkohol
alkohol
alkohol
czekolada mleczna 4 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: trufle w czekoladzie

w rondelku gotować śmietanę na wolnym ogniu i dodać czekoladę mieszając aż do rozpuszczenia,dodać masło,brandy lub inny alkohol w/g uznania i dalej mieszać,przecedzić do salaterki przez sitko i odstawić do wystygnięcia,przykryć i schłodzić w lodówce conajmniej 6-8 godzin,następnie formować kulki i układać na dużej blasze wyłożonej pergaminem,jeśli masa zrobi się zbyt miękka to schłodzić ją w lodówce,do przesianego kakao wrzucać po kulce i obtaczać ją a następnie obtaczać w orzechach,aby oblać czekoladą kulki musimy zamrozić,w rondelku rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej tak aby nie było grudek,lekko przestudzić,i zanurzać widelcem układać na blasze i ponownie schłodzić.jest to porcja na 20-30szt.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 24.02.2014 12:10
na pewno pyszne
Grazyna0211 03.07.2013 15:36
bardzo kuszące i pyszne słodkości
Seba 02.05.2012 10:29
smaczne
Ewelina38 16.08.2011 09:38
aż ślinka leci na takie pyszne słodkości :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak