Sposób przygotowania

Z mleka, drożdży i łyżki cukru przygotowujemy rozczyn drożdżowy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, żółtka jaj ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy masę żółtkową i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, gdy zacznie odchodzić od rąk dodajemy rozpuszczoną margarynę. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. W miarę potrzeby możemy podczas wyrabiania dodać więcej mąki. Ponownie je wyrabiamy po wyrośnięciu i jeszcze raz odstawiamy, żeby wyrosło. Gdy podwoi swoją objętość przekładamy je do blaszki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę łącząc ze sobą 15 dag mąki, 12 dag cukru i 12,5 dag masła roślinnego. Kruszoną posypujemy ciasto. Pieczemy je przez ok. 50 minut w temp. 160 stopni.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    uwielbiam drożdżowe wypieki!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Pięknie wyrosło :)
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    uwielbiam do herbatki
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    przepyszne jest takie drożdżowe ciasto z kruszonką
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    uwielbiam takie ciasta
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    bardzo smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !